Oltiin eilen katsomassa ystäväperheen pikkuista poika-vauvaa ja tein heille uudella vaunu-vuoalla kakun lahjaksi. Oikeastaan tilasinkin vuoan ihan tätä varten ja kun vielä toinenkin ystävä saa kesällä vauvan, niin onhan sille vielä tulossa käyttöä...

504732.jpg
Tein kakkupohjasta munattoman, koska perheen esikoispoika on sille allerginen. En ole ennen munatonta kakkua tehnyt, mutta onnistui tosi hyvin ja maistuikin tosi hyvälle. Omenasose antoi pohjaan kivaa makua. Väliin tein tuttua mustikkamoussea pienin muutoksin. Jä päällä taas sokericremeä. Ja pursotukset ihan vuoan ohjeen mukaan :)
Pohjan ohjeen otin Myllynparhaat-sivuilta, tein sen kaksinkertaisena,
joka olikin juuri sopiva määrä tähän vuokaan.


Munaton kakkupohja

7 dl vehnäjauhoja
4 dl sokeria
5 tl leivinjauhetta
4 tl vaniljasokeria
200 g rasvaa sulatettuna (jäähdytetty)
2 dl omenasosetta (laitoin 1dl omenasosetta ja 1dl piltti päärynäsosetta)
4 dl vichyä (tai siideriä, kermaa tms.)

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muut aineet, vichy tms lopuksi varovasti sekoittaen. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paista 175 asteisen uunin alimmalla tasolla n. 40 min. (Minulla taisi olla melkein tunnin.) Anna jäähtyä hetken ja kumoa.
Täytettäessä kannattaa ottaa huomioon, että pohja on aika raskas/painava, joten kun leikkaa sitä osiin ja nostelee osia, niin käyttää vaikka leikkuulautaa apuna, jottei palat murru. Menee meinaan tosi herkästi rikki. Mulla meinasi mennä rikki jo kumoamisvaiheessa, mutta onnistuin pelastamaan sen, eikä tullut kuin pieni halkeama alimmaiseen palaan.

Mustikkamousse

1 prk Flora vispi
1 prk rahkaa
1 prk maustamatonta tuorejuustoa
0,5-1 dl sokeria
n.5 dl mustikoita
1 tl vaniljasokeria
6 liivatelehteä
0,5 dl mehua tai vettä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Soseuta mustikat. Vatkaa flora vispi vaahdoksi ja lisää rahka, tuorejuusto, mustikkasose ja sokerit joukkoon. Kuumenna mehu tai vesi. Purista liivatelehdistä enin vesi pois ja sekoita kuumaan nesteeseeen. Lisää liivateseos nauhana rahkaseokseen ja sekoita tasaiseksi.

Kokosin kakun vuokaan. Eli laitoin kakun päälimmäiseksi tulevan palan kelmulla vuoratun vuoan pohjalle ja siihen päälle moussea. Sitten pohjapala päälle ja kakku hyytymään yöksi jääkaappiin. Tässä kakussa ei ollut kuin yksi kerros moussea, en uskaltanut leikata pohjaa ohuemmaksi. Niin, ja kostutin kakun vaniljasokerilla maustetulla maidolla.