Lusikkaleipiä olen "esitellyt" täällä ennenkin, mutta ohjetta en ole tainnut niihin laittaa. Joten nyt korjataan asia.

Tällä ohjeella onnistuu lähes aina. "Lähes" siksi, että aina ennen ne on onnistuneet tosi hyvin, nyt oli jotain pientä hämminkiä, kun eivät "levinneet" uunissa niin kauniisti kuin yleensä. Jäivät vähän rosoisen näköisiksi, liekö tullut jauhoja pikkuisen liikaa...

Ohje on Kaarina Roinisen Parhaat kotileivonnaiset-kirjasta.

Lusikkaleivät (n. 40 kpl)

200 g voita

1,5 dl sokeria

4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

Väliin: kiinteää omena- tai vadelmamarmeladia

Pinnalle:sokeria

Anna voin kiehua kattilassa hyvin miedolla lämmöllä 4-5- min välillä sekoittaen. Kun vaahto alkaa laskea ja voi muuttua pähkinänruskeaksi, ota kattila liedeltä.

Sekoita kuumaan voihin sokeri ja anna seoksen jäähtyä sekoittamatta

Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet taikinaan.

Painele taikinaa soikean teelusikan pesään ja vedä taikina lusikasta suoraan pellille kupera puoli ylöspäin.

Paista 175 asteessa uunin keskiosassa 10-12 min, kunnes ne ovat vaaleanruskeita

Vedä leivinpaperi varovasti pelliltä työpöydälle ja anna pikkuleipien jäähtyä.

Täytä jäähtyneet pikkuleivät marmeladilla ja kierittele ne sokerissa. Käsittele varoen, sillä ne ovat erittäin hauraita.

 

 

 

Toisina pikkuleipinä tein pursotettavia mantelikransseja. Ohjeen löysin Tikkunekulta Taikinaterapiaa-blogista, jota pikkuisen muutin omien tarpeiden mukaan. Tässä oma versioni.

Mantelikranssit

250 g voita

1,5 dl tomusokeria

3,5 - 4 dl vehnäjauhoja

1 dl mantelijauhetta

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

2-3 rkl kermaa

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja siivilöity tomusokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää (siivilöiden) taikinaan. Lisää kermaa sen verran, että saat jämäkän, mutta pursotettavan massan.

Pursota taikinasta tähtityllalla kransseja leivinpaperin päälle ja paista 225 asteessa 5-7- min. Tarkkaile uunia tarpeeksi tiheään, nimimerkillä "ne palavat hetkessä"...  Anna pikkuleipien jäähtyä ja koristele halutessasi suklaaraidoilla.

Tikkunekku kehui, että tätä taikinaa on helppo pursottaa ja niin tosiaan onkin, ei tarvitse yhtään rystyset valkoisina äheltää. Ja valmiit pikkuleivät ovat todella pehmeitä, ne suorastaan sulavat suussa.

Tätä ohjetta tulen varmasti käyttämään uudelleen. Ja jättämällä mantelijauheen pois (ja lisäämällä silloin hieman jauhoja) ja laittamalla vaniljasokeria tuplamäärän, tulee varmasti hyviä vaniljakransseja.