4 vuotta olen blogia pitänyt ja nyt vasta sain aikaiseksi tehdä nimikkoleivonnaistani, eli sitruunamarenkitorttua (Blogin nimeä en silti tämän mukaan ole valinnut, vaan yhteneväisyys on ihan sattuma )
Piirakkaa/torttua olen kyllä joskus vuosia sitten tehnyt ennenkin, mutta noin kuukausi sitten päätin sitä pitkästä aikaa tehdä, onhan se erittäin raikas ja kirpsakka leivonnainen, mutta minusta tosi hyvää. Lapset ei oikein tykänneet, oli heille liiankin sitruunainen maku.
Ohjeen otin Kaarina Roinisen kirjasta Parhaat kotileivonnaiset, jossa se kyllä on nimellä Amerikkalainen sitruunatorttu, mutta sitruunamarenkitorttu on minusta paljon parempi nimi
Sitruunamarenkitorttu
Pohja:
100 g voita
2,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
0,5 tl leivinjauhetta
2 rkl vettä
Täyte:
1,5 dl vettä
1,5 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
25 g voita
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
4 keltuaista
Marenki:
4 valkuaista
0,5 dl sokeria
1. Sekoita pehmeään rasvaan kuivat aineet.
2. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi.
3. Taputtele tai kaulitse taikina piirakkavuoan tai irtopohjavuoan (halk. n 22-24 cm) pohjalle ja reunoille. Anna torttupohjan jähmettyä kylmässä noin 15 min.
4. Pistele pohjaosa haarukalla ja paista 200 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 15 min.
5. Mittaa täytteen aineet kattilaan ja kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee ja hieman kuplii.
6. Ota torttupohja uunista ja kaada kiisseli tortun syvennykseen.
7. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen voimakkaasti vatkaten.
8. Levitä tai pursota marenki kiisselin päälle.
9. Jatka paistamista uunin alimmalla tasolla noin 10 min, kunnes marenki on kauniin vaaleanruskea. Torttu on parhaimmillaan heti jäähdyttyään.
Kommentit