Tässä tulee nyt tämä ohje siihen massaan, jolla tein kukat tuohon kukkakakkuun. Ohje on kirjasta
"Celebrate! With Fondant" ja nimellä "Rolled Fondant". Kirjassa tätä massaa on käytetty niin kakun päälle kaulittavana massana, kuin koristeiden tekoon lisäämällä siihen Gum-Tex:iä, jonka "suomalainen versio" ilmeisesti on tämä karboksimetyyliselluloosa. Löysin muuten aivan sattumalta tuon aineen sieltä TalkaMat:n sivuilta ja sieltä sain myös vinkin, että sitä käytetään juuri kukkien muotoilumassoihin.
Ohje on tekotavaltaan lähes identtinen Marien kukkasokerimassan kanssa, mutta aineosat ovat vähän erilaiset.

Rolled Fondant

5 tl       liivatejauhetta
4 rkl   kylmää vettä
2 rkl   glukoosia  (käytin 2 pss Raketti.glukoosia)
2 rkl    kookosrasvaa
1 rkl    glyceriiniä
n. 450 g tomusokeria
n. 1 tl karboksimetyyliselluloosa-jauhetta
esim. vanilja-esanssia makua antamaan
haluamiasi elintarvikevärejä

Mittaa kylmä vesi kuumuutta kestävään astiaan ja ripottele liivatejauhe veden pinnalle. Anna seistä hetken, kunnes liivatejauhe on pehminnyt. Kiehauta kattilassa vähän vettä ja lämmitä liivate-vesi-seosta vesihauteessa niin kauan, kunnes liivate on kokonaan liuennut. (Kattila saa olla hellalla koko ajan) Lisää seoksen joukkoon glukoosi ja sekoita hyvin. Lisää seuraavaksi kookosrasva ja anna olla edelleen vesihauteessa. Ota pois vesihauteesta, kun kookosrasva on lähes kokonaan sulanut liivate-vesi-glukoosi-seoksen joukkoon. Lisää glyseriini, mauste-esanssi ja jos teet koko annoksen saman vaäriseksi, niin väriaine tässä vaiheessa. (Itse jätin massan valkoiseksi ja värjäsin vasta muotoiluvaiheessa.) Jäähdytä seos haaleaksi. Siivilöi reilu puolet tomusokerista astiaan ja lisää siihen karboksimetyyliselluloosajauhe. Tee keskelle sokeria lusikalla kuoppa. Valuta haalea liivate-seos kuoppaan ja sekoita puulusikalla. Lisää siivilöityä tomusokeria vähän kerrallaan ja sekoita kunnes seos ei tunnu enää tahmealta. Kun lähes kaikki ohjeen tomusokerista on lisätty, kaada massa pöydälle, johon on siroteltu tomusokeria ja vaivaa sitä niin kauan, että se on tasaista, taipuisaa eikä tartu käsiin. Jos massa tuntuu liian löysältä, lisää tomusokeria, jos se tuntuu liian kuivalta, lisää tipottain vettä. Käytä heti tai säilytä kaksinkertaiseen kelmuun käärittynä ilmatiivissä rasiassa kuivassa ja viileässä paikassa.

( Alkuperäisessä ohjeessa oli glukoosin määrä 1/2 cup eli 8 rkl, mutta mielestäni se oli aika paljon, joten katsoin kuinka paljon Marien kukkasokerimassassa oli sitä ja laitoin saman verran ja tuntui ihan sopivalta määrältä. Samoin oli tomusokerin määrän kanssa. Sitä tulisi alkuper. ohjeessa 8 cup eli n.850g. sitä laitoin vain noin puolet tuosta määrästä, eli vajaa 1 prk.)

Itse vaivasin massaa tupperin silikoni-leivonta-alustan päällä, eikä se kovin helpolla ottanut siihen kiinni missään vaiheessa. Massaa sai myös vaivata ihan kunnolla, se ei alkanut vielä kuivua siinä vaiheessa.
( Vaivasin sitä ehkä muutaman minuutin.) Sitten otin pienen pallon massaa, johon laitoin pikkutipan BakeandParty:n geelimäistä väriä ja vaivasin käsissä niin kauan, että väri oli kunnolla sekoittunut siihen. Sihtasin massan päälle välillä vähän tomusokeria, jos alkoi tuntua siltä, että alkaa ottaa käsiin kiinni. Sitten vain kaulitsin massan, otin muotilla kukan ja laitoin kelmulla päällystetyn vaahtomuovipalan päälle.Siinä painoin kevyesti kukan keskelle pienellä pallokärkisellä marsipaanityökalulla , jotta kukan terälehdet nousivat vähän ylöspäin ja keskelle muodostui pieni kuoppa. Marien sivuilla on jopa kuvat tähän työvaiheeseen! Anna kukkien kuivua siinä kelmun päällä. Kaulitun massan saa pyöriteltyä uudestaan palloksi ja kaulittua uudelleen melko monta kertaa.
Kuivuneet kukat viimeistelin pikeeri massalla, eli vatkasin valkuaisen joukkoon tomusokeria sen verran, että siitä tuli sopivaa pursotettavaksi ja pursotin kukkien keskelle kuoppaan pienen pilkun. Lehdet kuivatin halkaistun talouspaperirullan päällä/sisällä, jotta sain niihin vähän kaarevaa muotoa. Isoimmat kukat on tehty ihan tavallisella perinteisellä kukka pikkuleipämuotilla ja muotoilin pallopäisellä työkalulla terälehtiä vähän kaareviksi.
Vielä en ole tästä massasta kokeillut muita, kuin kukkia, mutta massa on todella pehmoista ja helpon tuntuista muovailla, että uskoisin siitä saavan tehtyä lähes mitä tahansa. Ja kun siis jättää tästä massasta pois tuon karboksimetyyliselluloosan, niin massan voi kaulita ja päällystää kakun sillä.
 Kokeiltaa ja kertokaa kokemuksistanne!!!


443539.jpg