1409591.jpg

Täällä ollaan taas flunssan kourissa, joten koulupäivä jäi taas väliin ja sittenhän pitää käyttää aika "hyödyksi" ja päivittää blogia... :)
(tänä talvena on meillä kyllä sairasteltu oikein ennätyspaljon. Mullakin jo ties kuinka mones flunssa menossa ja lapsilla vähän väliä jotakin tautia.)

Pitkäperjantaina olimme kyläilemässä ja siellä saimme tällaista piirakkaa nimeltään Ahvenanmaan herkku.
Kotona piti heti laittaa nimi googleen ja sieltä löytyikin ohje tähän herkkuun.
Tekotapa on aika erilainen verrattuna muihin piirakoihin. Tässä vatkataan voi ja perunajauhot vaahdoksi. Pohjasta tulee tosi pehmeä ja kuohkea. Kuorrute on aika makeaa, mutta sitä tuleekin kyllä aika ohut kerros.

Ahvenanmaan Herkku

Pohja:
150 g voita
2 dl perunajauhoja
3 pientä kananmunaa
1 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Kuorrutus:
100 g voita
100 g tomusokeria
2 rkl kermaa
1 rkl vehnäjauhoja
punaista karamelliväriä  (laitoin keltaista pääsiäisen  kunniaksi)

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja perunajauhot ilmavaksi. Lisää  kananmunat yksi kerrallaan. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää seokseen. Vatkaa lopuksi sokeri ja vaniljasokeri joukkoon.

Vuoraa n. 35x40 cm  uunipelti leivinpaperilla. Levitä taikina ja kypsennä 200 asteessa noin 10 min.

Kuumenna kattilassa voi, kerma jauhot ja tomusokeri. Lisää väriaine, kun seos kiehuu. Nosta liedeltä ja hämmennä niin, että väri jakautuu tasaisesti. (alkuperäisessä ohjeessa kuorrute on siis värjätty vaaleanpunaiseksi.)
Levitä kuorrutus tasaiseksi kerrokseksi hieman jäähtyneen pohjan päälle. Anna jähmettyä ja leikkaa neliöiksi.

Tämä ohje on www.herkut.net -sivustosta kopioitu.
Itse tein ohjeen kaksinkertaisena, koska  käyttämäni uunipelti oli paljon isompi. Myös kuorrutteen tein kaksinkertaisena. Koristelin neliöitä vielä suklaamunilla ja pajunoksa-spritsauksilla.

**************************
Eipä ole oikein sitä englanninkieltä tullut mihinkään kirjoiteltua... Aina on mukamas kiire kun tänne jotakin kuvia ja ohjeita naputtelee ja se kun vaatisi vähän enemmän miettimisaikaa. Mutta, ehkä sitä joskus ehtii joihinkin juttuihin jotakin englanniksi värkkäämään  :)