Olen pitkään suunnitellut tekeväni saaristolaisleipää, sitä kun aina silloin tällöin joissakin juhlissa tms saa ja olen siitä alkanut pitää aina vaan enemmän.

Ennen juhannusta mies oli saanut asiakkaalta todella hyvää saaristolaisleipää ja koska se hupeni jo samanpäivän aikana, päätin kokeilla tehdä sitä lopultakin itse.

Googlella löysin montakin ohjetta ja niistä valitseminen oli aika hankalaa, vaikka perusjutut olivatkin kaikissa melkein samat. Valitsin ensimmäiseen kokeiluun ohjeen nimeltään Majakkamestarin saaristolaisleipä.

1245741913_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Leipä oli helppo tehdä, mutta vie kyllä aikaa muutaman tunnin.

 

Majakkamestarin Saaristolaisleipä

1 litra rasvatonta piimää

3 dl tuoppimaltaita

3 dl vehnäleseitä

5 dl ruisjauhoa

7 dl vehnäjauhoa

2 dl siirappia

1,5 pkt hiivaa

2,5 tl suolaa

Lämmitä piimä kädenlämpoiseksi, Murenna hiiva, lisää maltaat, anna olla 5 min jotta vähän pehmiää.

Sekoita jauhot kulhossa. Lisää piimäseos ja hetken sekoitettuasi myös siirappi. Sekoita kunnes taikinasta tulee tasainen. Anna taikinan nousta kulhossa liinan alla 1 - 1,5 tuntia, jonka jälkeen tasaa kahteen  pitkänmalliseen leipävuokaan. 

Kypsennä uunissa 2 tuntia 175 asteessa. 1,5 tunnin kohdalla sipastaan siirappivettä (1/3 siirappia, 2/3 vettä) pullasudilla leipien päälle.

Ota leivät pois uunista, kumoa vuoasta, anna jäähtyä liinan alla. Leipä on parasta vasta kahden päivän kuluttua. Ja säilyy pitkään..

 

Me syötiin leipää heti tuoreeltaan ja oli hyvää... mutta ei niin hyvää kuin se saamamme leipä, joten tänään aion testata toista ohjetta...  Katsotaan tuleeko siitä vielä parempaa...Silmänisku