725097.jpg

Tällaista leipää tein tänään jo kolmannen kerran viikon aikana! Ohjeen löysin Kmsu:n blogista, tosin aika monen muunkin blogissa on tätä tehty.
On tosi helppo tehdä, aineet on yksinkertaiset ja tulee tosi hyvää leipää. Meillä 5 hengen perheessä on muutamassa päivässä jo syöty kaksi kokonaista leipää ja nyt siis kolmas odottaa syöjiä.
Tässä ohje leipään.

Peltileipä:
1 l haaleaa vettä
hiivapala (tai ps kuivahiivaa)
3 dl kaurahiutaleita
1 rkl suolaa
n. 1,3 kg vehnäjauhoja

Juuri pitää tehdä n. 12 tuntia aiemmin, eli vaikka illalla laittaa yön yli muhimaan tai aamulla iltaa varten. Litraan haaleaa vettä sekoitetaan nokare (sormenpään kokoinen pala) hiivaa tai kuivahiivapussista pieni osa ja 3 desiä kaurahiutaleita ja jätetään muhimaan leivinliinan alle 12 tunniksi. Taikinajuureen lisätään loput hiivasta ja suola. Sekaan vaivataan vehnäjauhot. Taikinan pitää olla pehmeä, muttei löysä. Puolinapakka, jonka voi pyöräyttää pellille mihin muotoon haluaa. Taikina jätetään liinan alle kohoamaan 30 minuutiksi. Ripota pinnalle jauhoja, ettei taikina kuoretu. Kaada taikina pellille, jossa on leivinpaperi, jonka päälle on ripoteltu jauhoja. Levitä taikina pellille ja ripottele pintaan jauhoja. Anna kohota 30 minuuttia. Pistele taikinaan haarukalla reikiä ja paista uunissa 200 asteessa n. 1 tunti. Jos haluat rapean kuoren, sammuta lämpö ja anna leivän muhia uunissa 15 minuuttia. (Suolan määrää olen vähentänyt puoleen alkuperäisestä ohjeesta.)

Itse tein ensimmäisen leivän ihan ohjeen mukaan. Toisessa leivässä käytin jauhoina rouheisia sämpyläjauhoja ja tosi hyvää tuli siitäkin. Nyt kolmannessa on suurin piirtein puolet sämpyläjauhoja ja puolet vehnäjauhoja. Lapsillekin tämä leipä on mennyt kuin kuumille kiville, vaikka yleensä suostuvat syömään vain vaaleaa paahtoleipää.

725099.jpg