2017440.jpg

Ullan ohjeilla leivoin taas viikonloppunakin... :)
Alkusysäyksen tämän kakun tekemiselle sain tv:stä tulleen "kakku kaappaus"-nimisen ohjelman kautta. Näin kyseisestä ohjelmasta vain lopun ja se jäi kaivertamaan mieltäni, joten oli pakko ottaa asiasta selvää ja sainkin katsottua ohjelman YLE areenalla kokonaan.

En nyt ala tässä ohjelman sisältöä kertomaan, mutta kakku jäi siis mieleen ja muistin, että Ullan vanhassa blogissa oli joskus tällaisen kakun ohje. Ja Ullanunelman resepteistä löysinkin sitten ohjeen, toki tästä löytyy kyllä muualtakin netistä ohjeita.
Tein sitten kakun sunnuntaiksi, "vaalikahville" :)
Tässä ohje, suluissa omia muutoksia ja huomioita..

Pohja:
150g mantelijauhetta (kuorituista manteleista)
200 tomusokeria
5 valkuaista

Täyte:
300g suolatonta voita (minulla oli vähäsuolaista)
4 rkl sokeria
1 kupillinen kermaa
1 kupillinen kahvia
100g hyvin hienoksi hakattua kuorittua mantelia (laitoin mantelijauhetta)

Koristeeksi:
tomusokeria
pannulla kevyesti paahdettuja mantelilastuja

1. Vatkaa tomusokeri ja valkuaiset todella kovaksi vaahdoksi.
2. Lisää vaahtoon mantelijauhe.
3. Levitä seos neljäksi neliön muotoiseksi kakkupohjaksi uunipellin päälle. (itse levitin isolle pellille ja vedin sitten urat ristiin, jotta sain 4 samankokoista palaa.)
4.Kuivata pohja miedossa uuninlämmössä vaaleanruskeaksi. (175 astetta, olisko ollu noin 40 min, en kattonu kellosta tarkkaan)
5. Kiehauta täytettä varten kerma ja sokeri ja sekoita vahvaan kahviin.
6. Hiero voi kuohkeaksi (vatkasin sähkövatkaimella) ja lisää kahviseosta siihen vähin erin koko ajan samaan suuntaan hiertäen. (taas käytin sähkövatkainta) Lisää lopuksi mantelijauhe.
7. Irroita neliöt varovasti  ja lado kerroksiksi, joiden väliin ja päälle sivellään ohuet kerrokset täytettä.
8. Koristele kakun pinta paahdetuilla mantelilastuilla ja sihtaa päälle tomusokeria. Päälle vielä marsipaani ruusu ja -rusetti, kuten aidossakin Ellen svinhufvudissakin!

Kakku maistuu tosi makealle, mantelille ja kahville. Hyvää, mutta ei voi paljoa syödä kerrallaan. Jopa siis minulla alkoi tökkiä, vaikka yleensä mikään ei ole mulle liian makeaa :)
(no nyt olen kyllä huomannut, että sellaiset konditoria-leivonnaiset, joissa on käytetty voikreemiä, sellaista, jossa voita on paljon ja sokeria ym vain vähän joukossa, niin ne ei ole minun makuuni. Se voikreemi tökkii. Sokericremekin on makeaa, mutta ihan erilaista, siinä ei maistu se voi voina :D )